Patates cipsi, çok ince doğranmış patateslerin kırılgan hale gelene kadar yağda kızartılması şeklinde yapılan bir yiyecektir. Temelde yapım prensibi olarak ürün kızartılır ve tuzlanır ancak çeşitli baharatlar, peynirler, bitkisel katkılar veya doğala özdeş aromalar ile hazırlanan pek çok çeşidi bulunmaktadır. Atıştırmalık bir gıdadır. Sağlık açısından birçok kaygılar taşıyan cips, ana maddesi olan patatesin farklı tatlar ile harmanlanmasından oluşmaktadır. Patateslerin Hazırlanması Öncelikle patatesler üzerindeki kumlardan arındırıldıktan sonra, soyma makinesine kadar su dolu bir kanalda ilerlerler. Soyma makinesinin silindiri, patatesleri pürüzlü tekerlerine sıkıştırarak kabukları soyuluncaya dek defalarca dönme işlemi yapar. Bu makine saatte 12.000 ton patates soyabilmektedir. Bir sonraki adımda, bir düzenek yardımı ile patatesler boylarına göre ayrılır. Küçük olanlar bir sonraki yıkama aşaması için aşağı düşerken, büyük olanlar kesilmek üzere yukarıda kalırlar. Onlar da kesildikten sonra yıkama kısmına düşerler. Patateslerin Dilimlenmesi Patatesler yıkandıktan sonra dilimleyicilerden geçerler. Dilimleyicinin bıçakları değişik şekil ya da kalınlıklara ayarlanabilmektedir. Haznenin dönmesi ile beraber, oluşan merkezkaç kuvveti ile patatesler keskin bıçaklara doğru fırlarlar. Sonunda patates dilimlerinin yıkanma aşamasına tekrar sıra gelir. Hepsi dev bir silindir içinde 1 dakika boyunca serin suyla döne döne yıkanır. Daha sonra hava üflenen bir tünelden geçerek kurumaları sağlanmış olur. Kızartma İşlemi Kızartma bölümü 190 santigrat derecede kaynamakta olan kanola yağı içerir. Yalnızca 3 dakika sonrası patates dilimleri, patates cipsine dönüşmüş olur. Kızarmış dilimler kızartma bölümünden çıkarken, yağları da süzülür. Daha sonra tuz banyosu denilen tuzlama işlemi yapılır. Ayıklama ve Çeşnilendirme Cipsler daha sonra ayıklama işlemi için ayıklayıcıya gelir. Elektronik kamera, üzerinde kahverengi leke ya da herhangi bir bozukluk olan dilimleri tespit eder ve o dilimler bir hava basıncı yardımı ile ayrılır. Daha sonra türlerine göre, üzerlerine değişik çeşniler serpilir. Paketleme Bir sonraki düzenek, paketlenmek üzere cipsleri ayırarak, aktarır. Cipsler poşetlere doldurulur ve poşetlerin ağızları kapatılır. Ekstra Bilgiler Patates cipsi yapımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:
Bu bilgiler ışığında, evde de lezzetli ve sağlıklı cipsler yapabilirsiniz. Afiyet olsun! |